Saturday, December 17, 2016

Barut Titisan Bonda - Ramuan Pusaka Bidan

BARUT TITISAN BONDA
RAMUAN PUSAKA BIDAN
“Barut ini dicipta khas untuk kegunaan wanita selepas bersalin, ia juga boleh digunakan untuk mereka yang mementingkan kerampingan badan.”



salaam. Hi, entry kli ne, ceq nk crita salah satu top produk dr As Beauty, BARUT TITISAN BONDA. So, apa kelebihan barut ne? Ok meh nk habaq.
Barut Titisan Bonda As Beauty ini telah di cipta n dimodenkan reka bentuknya utk memudahkn terutamanya para ibu dlm proses berbengkung sepanjang masa berpantang. 1 set Barut Titisan Bonda mengandungi barut, minyak herba dan pad herba.
·                      Barut ini dibuat dari material kain belacu, elastic band dan mempunyai Velcro strap (zap on). Jd, amat mudah lah utk kita pakai, hnya zap zap sja. hee. Ia selesa dipakai, tidak menyebabkan kegatalan, menyerap peluh, lembut pada kulit dan tidak tebal.
·                      Barut ne da 2 saiz, size L dan size XL. Untuk yg belum berkahwin atau nk maintain rampingkn pinggang, sesuai lar memakai size L. Di bawah ne ceq akn sertakn size barut yg sesuai mengikut ukuran pinggang.
Saiz

Ukuran Pinggang
L

28-38 inci / 71-96cm
XL

39-45 inci / 99-114cm
·                      Melindungi bahagian yang dibedah terutama sewaktu menyusukan bayi di posisi duduk. Bengkung ini bertindak sebagai pelapik dan pelindung tempat pembedahan. Ciri rekaannya juga membantu menggalakkan pengaliran darah, mengecutkan peranakan, mengempiskan perut dan mempercepatkan proses penyembuhan luka.
·                      Size bengkung yang lebar bukan sahaja membantu mengempiskan perut tetapi juga mengecilkan bahagian pinggul yang telah mengembang sewaktu mengandung
·                      Barut ne sesuai dipakai sepanjang hari, mengikut keselesaan, selepas bertungku (utk yg slps bsalin) ataupun waktu tidur. Klo nk pakai waktu tidur, ceq suggestkn hmpa longgarkn sedikit barut agar hmpa mudah bernafas dan dpt tidoq ngn lena.
·                      Boleh dibasuh dengan tangan.



Minyak Herba
Sapukan Minyak Herba pada perut dan badan. Bagus untuk kurangkan sembab, sakit badan, water retention dan melangsingkan balik tubuh. Sapu selepas mandi. Pastikan kulit hmpa kering dan sapu dalam bentuk bulatan ikut bentuk semulajadi perut dan tubuh badan kita. Yg ni special, just sapu pada perut dan kawasan peranakan. Kalau ceaser kena jarakkan dalam 5cm dari jahitan. Sapu jangan tebal buat permulaan.
Sapukan Minyak pada tapak kaki dan pakai stokin. Sangat bagus melancarkan darah ibu. Banyak yang tak tau, dari tapak kaki ni lah pelbagai urat tubuh badan sampai ke kepala. Sebab tu masa pantang tak boleh tersadung terutama ibu jari kaki. Kalau jenis berurut, tanya bidan tu. segala bagai urat ada pada kaki ni.
Minyak ni boleh sapu pada bahagian badan yang lain utk tujuan memanaskan badan dan membetulkan urat. Lepas bersalin normal / ceaser biasanya tak digalakkan urut terus sebab rahim masih bengkak. Kalau ceaser lagi tak boleh usik bahagian perut. Kalau ada bidan yang pandai, dia akan urut tapak kaki sahaja atau betis dan area body yang lain.
Jadi masa pantang mmg setiap produk yang disapu mudah meresap berbanding waktu biasa. Jadi jangan sia-siakan tempoh ni tanpa manfaatkan sebaiknya dengan Minyak Herba yang bagus dr As Beauty ne untuk kesihatan badan.  



Pad Herba
Pad Herba pula mngandungi cengkih, lada hitam dan pelbagai herba kampung yang boleh mengempiskan perut  dan membuang angin2 jahat dlm bdn. Pad Herba ne boleh dipkai sehingga bau2 nya sudah kurang. Pad herba ni rasa panas bila dipakai dan baynya pon agak kuat. So, selepas bertungku amat sesuai amalkan pemakaian barut dengan pad herba ni. Ianya sangat sanagat membantu mengembalikan Rahim ke bentuk asal..Hee As Beauty da menjual Pad Herba dan Minyak Herba secara berasingan. So, hmpa jgn risau klo Pad Herba sudah tamat tempoh.

Minyak Herba & Pad Herba, RM 80
Barut size L, RM 79/RM 85ss
Barut size XL, RM 99/RM 105ss


Selepas sapu minyak ke perut, hmpa boleh lar mula berbengkung dengan Barut Titisan Bonda. Ketatkan sedikit demi sedikit mengikut keselesaan individu. Nak buat sit up pun kena tengok tahap kesihatan hmpa jg. Kalau masih terasa sakit pada bahagian luka memang jgn buat lar ya. Tunggu sampai dah tak sakit, bru leh buat. Hee. Klo dh hbs pantang pun hmpa bole lg pkai barut ne nk p kja ka pa, tp sapu nipis2 jar minyak, xpun hmpa just pkai barut shj. Takut nnt, kuat pulak bau minyak tu πŸ˜›. hee so ceq cadangkn Sblum tdoq tu, bru pakai barut ngan sapu Minyak Herba.



Pakai barut di bahagian bawah terlebih dahulu


Masukkan pad herba di poket bahagian bawah dengan kedudukan yang betul 


Kemaskan balutan bahagian atas bagi membantu mengembalikan Rahim ke posisi asal


Selesaikan balutan mengikut kesuaian tubuh hmpa n rasai kehangatan tindak balas minyak dan pad herba.


Sekian dari ceq untuk entri kali ni. Sebarang tempahan atau pertanyaan hangpa boleh la hubungi 013-5337955 !:D

No comments: